СІЛЬНИЦЯ НА ВАШОМУ СТОЛІ ТА ІНСУЛЬТ: У ЧОМУ ЗВ’ЯЗОК
Дата: 15.11.2023 11:09
Кількість переглядів: 48
СІЛЬНИЦЯ НА ВАШОМУ СТОЛІ ТА ІНСУЛЬТ: У ЧОМУ ЗВ’ЯЗОК
Натрій – один з елементів вживаної нами кухонної солі. Його високий вміст у раціоні – один із факторів ризику серцево-судинних захворювань, зокрема й інсульту.
Для нормального функціонування організму потрібна зовсім невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас його надмірна кількість – підвищує артеріальний тиск, що в результаті може спричинити інсульт.
Інсульт був і залишається однією з головних причин смерті та інвалідизації серед українців. Навіть із застосуванням передових медичних технологій 60% людей, які перенесли інсульт, помирають або отримують серйозну інвалідність.
За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я – 12 г на добу замість рекомендованих 5г (близько 1 чайної ложки на добу).
Як мінімізувати споживання солі
-
Додавайте небагато солі під час приготування їжі або спробуйте не додавати взагалі, використовуючи натомість спеції (перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, карі, паприка).
-
Приберіть з кухонного столу сільницю.
-
Зменшіть кількість солоних закусок або оброблених продуктів у своєму раціоні.
-
Завжди перевіряйте етикетки продуктів і вибирайте продукти з низьким вмістом натрію.